En måned med Nova

20.07.2017 00:00

Oppsummert etter en mnd med frk Nova i hus: 

Hun vokser fort. Så fort at man omtrent kan SE at kroppen endres fra ene dagen til neste. I morgen fyller hun 14 uker. Vekten har økt jevnt og mye mer enn hva jeg er vant til fra tidligere valper, selv om Nova ser ut som en typisk "skranglete valp med mye føtter", så har hun lagt på seg jevnt over litt mer enn en kg per uke i snitt og veger nå (per 19.07.17) 14,3 kg. Og i høyde er hun i ferd med å nærme seg Lotta. Da hun kom var hun 8,8 kg og på høyde med Lita.... Mentalt er hun en veldig samlet valp. Robust, og tøff samtidig som hun er myk ovenfor mor. Selvstendig, men kontaktsøkende ovenfor flokken, liker å kose.  Uredd, men avventende. Ikke dumdristig, men samtidig nyskjerrig. Hun KAN lage mye lyd om hun mener noe, og hun har innimellom tildels sterke meninger. Så vi har jobbet en del med dette med LYD, og hvor grensene går hjemme hos oss der. Hun trenger en superkonsekvent fører, som er TYDELIG og som ikke gir seg. Og som tør og evner å stå rolig men bestemt i alle "konflikter". For med en hund som Nova - med mye meninger og som er røff og uredd - så blir der noen diskusjoner av og til. 


Vi har såvidt begynt å trene lydighetsmomenter. Og hun tar ting superraskt. Sitt og ligg, stå, utgangsstilling, gå pent ved fot, dette har vi kommet godt i gang med, lært inn som lek med masse gode godbiter. Og fokuset også utendørs er mye og mest på mor. Vi trener "sladretrening" når vi er ute på tur - for som den gjeter hun er ser jeg at spesielt joggere kan det være morsomt å kaste seg etter....og DET skal vi ikke ha noe av. Heldigvis lærer hun raskt også på dette området. 

Hun er intenst glad i mat - heldigvis. Og prøver seg gjerne som snikende tyv eller angripende puma i jakten på noe spiselig. Typisk sceneario har vært at hun ser en av de andre hundene som spiser, går bort til dem, og så plutselig slår hun til den spisende hunden med de store og kraftige labbene sine, og dytter den hunden dermed unna matskåla, som hun deretter raskt putter sin egen snute nedi. MIN!! roper hun da... 

Et annet sceneario er at hun prøver samme strategi på oss tobente om vi har mat i hendene - slår til oss med potene i håp om at vi skal miste ned maten på gulvet. Eventuelt så tar hun sats-hvis vi sitter i sofaen - og hopper oppi fanget vårt og håper å kunne raske med seg noe godt i kaoset som følger....  Hun hopper uten å blunke opp på spisebord med forlabbene og sjekker ut hva som befinner seg der, og prøver å dra ned fra bordet skåler og annet som KAN inneholde mat. Så vi har hatt litt å jobbe med ift det å være høflig og vise selvkontroll rundt mat og spisesituasjoner. Og vi har ikke duker på bordene nå om dagen ;) .

Hun har et tydelig språk, og respekterer språket til de andre hundene i flokken her. Hun er også veldig høflig ute når vi treffer andre hunder. Hun har sterk lekelyst, spesielt sosial kamplek, er veldig PÅ og intens. Samtidig som hun har en veldig god av-knapp og slår seg raskt ned ved bena mine om ikke noe skjer. Feks om vi på tur treffer noen jeg blir stående og prate med - da legger hun seg likegodt ned ved bena mine og blir liggende der og vente - rolig - til vi går videre. Og draget er alltid i retning mot mor :) .Hun er en veldig behagelig hund, samtidig som hun har den intensiteten og den lærelysten jeg er ute etter. Så jeg gleder meg veldig til fortsettelsen sammen med henne.  :) 

Kontakt

Kennel Vidsyn Eli-Anne Skaug
Kroppanveien 1
7075 Tiller
kennelvidsyn@gmail.com