Terping og avstandsbelønning

08.02.2016 21:16

I kveld har vi hatt terpetrening. Vi terpa på utgangsstilling, og selv om Lotta forsåvidt er avvent "kassa", så dro vi den frem igjen. Og nå får hun ikke lønn før bakparten står der den skal. Når vi bruker kassa stiller hun seg litt langt bak, men det er bare bra, for hun har en tendens til å dra seg litt for langt frem i håp om å få øyekontakt med meg. Så lettere å korrigere senere, at hun står litt bak, enn det motsatte.

Etter kassetreniga, som vi brukte ca 15 minutter på, "hoppa" vi av kassa og fortsatte på gulvet en stund, uten kasse. Før vi tok en liten økt på kassa igjen. Og nå har vi lagt på kommando som må uttales FØR ev belønning. Så ingen kommando, ingen belønning.

I kveld la vi også inn vår første trening på avstandsbelønning. For de som ikke vet hva det er så gjør vi da følgende:
Vi har en liten skål med godbiter på gulvet. Lotta vet at den er der men får ikke lov å røre den.
Når hun gjør noe som fortjener belønning, får hun så beskjed "værsågod" om å løpe ut og forsyne seg med godbitene i skåla. Så  i tillegg til at hun faktisk får belønning, må hun ut og hente inn belønningen selv.

 Vi fortsatte treningen med utgangsstilling og fri ved fot. Og ved "klikk" fikk hun frisignal til å løpe til skålen og forsyne seg av godbitene. Deretter ble hun satt under kommando igjen, skåla ble fyllt opp igjen med godbiter, og igjen - hun fikk ikke lov å røre før hun har prestert noe som tilsier belønning. HUn forstod leken raskt. Å kunne belønne fra avstand er en fordel; hunden ofte blir mye mer tent av å jobbe for 4-5 godbiter som ligger i en skål noen meter unna, enn den blir for å jobbe for samme mengde godbiter som serveres fra hånda på vanlig måte. Så intensiteten og farta øker. Og konsentrasjonen til hunden. Og så tror jeg det ligger litt "jakt" idet å måtte løpe ut og finne godbitene selv, og ikke bare få stappa dem passivt inn i munnen.
På noen øvelser er det også enklere i starten om belønningen f.eks. plasseres bak hunden i stedet for i lomma på føreren. Innkalling med stå og stå under marsj er typiske eksempler på slike øvelser. Hunden har da "tankene" bakover og står rettere, enn om den har hodet i lomma på fører....

 

Og så får hunden trent på selvkontroll. Hvilket aldri er å forakte :)
 
Til slutt i treninga hadde vi en økt der vi starta på hopp over hinder- for første gang. Målet i kveld var å få henne til å hoppe over et lavt hinder, frivillig. Noe som gikk greit ved hjelp av musematte/leke og en ball. :)

Kontakt

Kennel Vidsyn Eli-Anne Skaug
Kroppanveien 1
7075 Tiller
kennelvidsyn@gmail.com